Makaleler

BOŞANMA SEBEPLERİNDEN ZİNA

   Uzun yıllardan beri boşanma davalarına konu olan zina, 1926 yılında yürürlüğe giren Türk Ceza Kanunu ile birlikte suç olarak düzenlenmiş ve cezai yaptırıma bağlanmıştı. 90’lı yılların sonuna doğru Anayasa Mahkemesi tarafından bu düzenleme iptal edilmiş ve zina eylemi suç olmaktan çıkarılmıştır. Artık hukuk sistemimizde zina sadece boşanma sebebi sayılmaktadır.

Av. Şeyma ÇELİK

TERK SEBEBİYLE BOŞANMA DAVASI

  Evlilik, kadının ve erkeğin ortak yaşamı devam ettirmek amacıyla oluşturdukları birlikteliktir. Türk Medeni Kanunu eşleri, evlilik birliğinin mutluluğunu elbirliğiyle sağlamak ve çocukların bakımına, eğitim ve gözetimine beraberce özen göstermek, birlikte yaşamak, birbirlerine sadık kalmak ve yardımcı olmakla yükümlü kılmıştır. Bu yükümlülükler dikkate alındığında eşlerin birlikte yaşamalarının zorunluluk olduğu görülmektedir. 

Av. Şeyma ÇELİK

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARININ BOŞANMA DAVASINA ETKİSİ

Türk hukukunda boşanma sebepleri, TMK m. 161-166 arasında düzenlenmiştir. Bu sebepler, özel boşanma sebepleri olarak adlandırılan zina, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sür-me, terk ve akıl hastalığı ile genel boşanma sebebi olarak adlandırılan evlilik birliğinin sarsılmasıdır. Türk hukukunda boşanma sebepleri sınırlı sayıda (numerus clausus) sayılmıştır. Bunun bir sonucu olarak eşler, kanunda yazan boşanma sebeplerin dışında bir sebebe dayanarak boşanma davası açamaz.

Mehmet Zahid YENER

İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIKLARININ SULH SÖZLEŞMESİ VE İBRA SÖZLEŞMESİ İLE ÇÖZÜLMESİ

İşçi, bir iş sözleşmesine bağlı olarak işverence verilen işi görür. İş görme edimini yerine getirirken işçi, çeşitli sebeplerle kazaya uğrayabilir. İşçinin, işyerinde bulunduğu sırada, aniden gerçekleşen ve işçinin zarara uğramasına sebebiyet veren her türlü olay iş kazasıdır. 

Mehmet Zahid YENER

ARABULUCULUKTA ÖZEL UZMANLIK UYGULAMASINA İLİŞKİN BAZI DEĞERLENDİRMELER

Arabuluculuğun sırasıyla iş uyuşmazlıkları, ticari uyuşmazlıklar ve tüketici uyuşmazlıklarında dava şartı haline gelmesiyle uzman arabuluculuk uygulamasına gelişmiştir. Arabuluculuk Daire Başkanlığı, arabulucuların uzmanlık alanlarını ve uzmanlığa ilişkin usul ve esasları belirleme yetki-sini kullanmış ve dava şartı arabuluculuğa tâbi uyuşmazlıklara paralel olarak üç genel uzmanlık alanı belirlemiştir. Uzmanlaşmanın gelişmesiyle, yedi özel uzmanlık alanında, 10.05.2021 tarihi itibariyle arabuluculukta özel uzmanlık uygulamasına geçilmiştir. 

Nesibe KURT KONCA

CEZA MUHAKEMESİ HUKUKUNDA SERİ MUHAKEME USULÜ

Seri Muhakeme Usulü (SMU), Ceza Muhakemesi Kanunu’ nun (CMK) 250. maddesinde onbeş
fıkra halinde düzenlenmiştir. Kanun maddesinde
sayılan suçlarla sınırlı olan ve belirlenen şartlar
altında uygulanabilen, istisnai nitelikte özel bir ceza
muhakemesi yoludur.
Kanun koyucuya göre daha az önem arz eden suçlarda bu usul uygulanmaktadır. Bu suçlara ilişkin

soruşturmalarda, delillerin toplanması ve koruma

tedbirlerine başvurulması olağan soruşturma yöntemleriyle aynıdır. 

İbrahim KESKİN

Çalışma Saatlerimiz

Pazar günü hariç diğer günler 08.00-19.00

Her Türlü yardım ve bilgi için bize ulaşın